Lokasi Yang Penah Di Gunakan Untuk Sukan Olympic Kini Terbiar Dan Usang.


Lokasi Sukan Olympic Yang Kini Terbiar Dan Usang.
Sukan Olimpik buat pertama kalinya berlangsung di Greece pada tahun 1896 dan seterusnya bertukar tuan rumah di 19 buah negara yang berbeza. Kini segalanya bagaikan sebuah tempat yang
menyedihkan kerana dahulu tempat-tempat ini menjadi tumpuan masyarakat di dunia, malah lokas-lokasi ini juga kelihatan menyeramkan dan yang paling tragis ianya adalah satu pembaziran yang besar.Kolam Renang Olimpik, Berlin (1936)

Lokasi ini pernah dijadikan berek tentera Jerman semasa pemerintahan Nazi sebelum ditinggalkan usangBobsled Track, Sarajevo (1984)

Trek ini digunakan bagi acara Bobsled musim sejuk sempena acara Olimpik 1984. Trek bagi acara Bobsled ini tidak digunakan selepas berakhirnya acara sukan Olimpik musim sejuk di Sarajevo pada tahun 1984. Foto ini diambil di kawasan gunung Trebevic, dekat Sarajevo pada 19 September 2013. Ia ditinggalkan terbengkalai dan tidak dijaga disebalik semak-samun yang semakin meninggi. Kebanyakkan lokasi sukan Olimpik di lokasi tersebut musnah teruk dan diranapkan selepas berlakunya konflik di Bosnia pada tahun 1990an.
Perkampungan Olimpik, Athens (2004)

Kolam renang ini disediakan di kawasan penempatan peserta-peserta Olimpik.
Bekas Kolam renang latihan ini dibina bagi kegunaan para peserta sukan Olimpik di Perkampungan Olimpik, Athens. Perkampungan Olimpik dibina khas bagi menempatkan peserta-peserta sukan olimpik dari pelbagai negara. Kini, ia ditinggalkan dan dibiarkan usang.Lokasi Acara Luncur Salji, Itali (1956)Lokasi Acara Kayak, Athens (2004)Lokasi Acara Kayak, Athens (2004)
Tempat duduk para penonton yang kini dinaiki semak-samunStadium untuk acara Bola Tampar Pantai sempena Olimpik Beijing 2008 kini tidak lagi digunakan

Kolam Renang utama, Athens (2004)
Tempat duduk wartawan yang diperbuat daripada papan kian mereputMaskot Olimpik terbiar, Beijing (2008)
Kelihatan maskot Olimpik Beijing, Nini dan Ying Ying ditinggalkan terbiar disebalik semak berhampiran stadiumCourt Tennis, Atlanta (1996)
Pembinaan Court Tennis ini dikatakan membazir apabila dibiarkan usang selepas acara Olimpik di Atlanta 1996Stadium Bola Tampar Pantai, Athens (2004)

Menelan belanja pembinaan sehingga 9 Billion Euros, kini ia ditinggalkan usang dan tidak terurusLokasi Acara Terjun, Athens (2004)

Kolam Terjunan ini dibina semperna acara terjun olimpik di Athens pada tahun 2012. Kini ia terbiar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...